Basisprincipes

Bitcoin breekt historisch prijsrecord

In november 2021 viel Bitcoin slechts één cent tekort om de $69.000 mark te bereiken, wat op dat moment een record was. Het duurde bijna twee en een half jaar voordat de cryptocurrency dit historische hoogtepunt doorbrak. De huidige groei is al enkele maanden aan de gang en toont een benijdenswaardige stabiliteit. Analisten zijn het erover eens — de limiet is nog niet bereikt.

Huidige situatie

Vanaf 14 maart heeft de wisselkoers van Bitcoin op de Binance-beurs de $73.600 (67 586,88 EUR) overschreden. In de voorafgaande week bereikte de waarde meerdere keren nieuwe historische hoogtepunten. Sinds het begin van het jaar is de munt met meer dan 70% in waarde gestegen, en is de kapitalisatie de $1,4 biljoen overschreden. In de ranglijst van de grootste activa op basis van marktkapitalisatie, nam Bitcoin de achtste plaats in, en passeerde zilver en aandelen van het bedrijf Meta in de top tien.

Het maximum van de vorige cyclus werd doorbroken op 5 maart, toen de prijs van Bitcoin zelfverzekerd de $69.000 (63 362,70 EUR) grens overschreed maar vervolgens daalde naar $61.000 (56 016,30 EUR). Binnen een dag stabiliseerde de koers en bleef gestaag stijgen.

Alle cryptocurrency-exchanges, eigenaren van bewaarde portemonnees en digitale startups die met burgers van Nederland willen werken, moeten zich registreren bij de primaire toezichthoudende autoriteit van het land — de Nederlandse Bank (DNB). Deze registratie vervangt de traditionele licentie, kost slechts 5000 EUR en wordt relatief snel verwerkt (binnen 60 dagen).

In tegenstelling tot een standaard crypto-licentie, die voor een bepaalde periode wordt uitgegeven en vernieuwing vereist, is registratie onbepaald. Wat betreft cryptocurrencies, worden deze niet beschouwd als betaalmiddel of effecten in Nederland. Regulatoren zien ze als kapitaalactiva en onderwerpen ze aan vermogensbelasting.

Waarom Bitcoin in prijs stijgt — Hoofdpremissen

Bitcoin neemt momenteel actief in prijs toe, gedreven door een combinatie van verschillende factoren. De eerste premisse is dat Amerikaanse regelgevers spot exchange-traded funds (ETF’s) hebben goedgekeurd, waardoor de toegang tot het kopen van cryptocurrency aanzienlijk wordt vereenvoudigd. De tweede is de aanstaande halvering. De derde is de algemene verbetering van de situatie op de traditionele financiële markten.

Bitcoin-ETF

Een ETF is een exchange-traded fund dat waardevolle activa combineert. Deze worden op hun beurt onderverdeeld in aandelen (handelseenheden) die op de beurs worden verhandeld naast aandelen.

In januari 2024 werden 11 collectieve investeringsfondsen in Bitcoin gelanceerd op de Amerikaanse financiële markt. Beleggers kregen de mogelijkheid om aandelen van deze fondsen te kopen via eenvoudige brokerage-accounts. De essentie is dat het crypto-activum zelf niet overgaat in het bezit van de koper, maar de prijs van de aandelen zal proportioneel toenemen met de dynamiek van de groei van de cryptocurrency.

De toegenomen vraag naar fondsaandelen leidt van nature tot ETF-uitgevers die actief digitale munten kopen voor hun voorziening. Het IBIT-fonds van het internationale investeringsbedrijf BlackRock, wiens Bitcoin-saldo nu bijna 198.000 BTC (ongeveer $14 miljard) bereikt, is hier een goed voorbeeld van. Tegelijkertijd wordt er gemiddeld duizend bitcoins per dag gemijnd. Het aanbod blijft aanzienlijk achter bij de vraag, wat leidt tot een tekort — een constante metgezel van de prijsstijging van elk activum.

Halvering

Halvering is een geplande gebeurtenis die oorspronkelijk was opgenomen in de programmeercode van Bitcoin en elke vier jaar plaatsvindt. Het is een kunstmatig proces van het verminderen van het tempo van nieuwe muntmijnbouw, resulterend in het halveren van de beloning van de mijnwerker voor het toevoegen van een nieuw blok aan de blockchain.

In de huidige cyclus is de beloning voor het bevestigen van een blok 6,25 BTC. De aanstaande halvering wordt verwacht in april: als gevolg hiervan zal de beloning afnemen tot 3,125 BTC. De cryptocurrency zal nog schaarser worden: de uitgifte van Bitcoin is beperkt tot 21 miljoen digitale munten, waarvan er al meer dan 19,6 miljoen zijn gemijnd.

De cryptomarkt heeft sinds de introductie in 2009 drie Bitcoin-halveringen meegemaakt. Elke keer ging dit gepaard met een stijging van de wisselkoers: na elke halvering bereikte de prijs binnen twee jaar een historisch hoogtepunt. Dit evenement wakkert verder de interesse van crypto-investeerders aan, wat leidt tot een toename van de vraag.

Situatie op de wereldwijde financiële markten

Een verwachte verbetering van de situatie op de traditionele financiële markten is een even gunstige factor geweest voor de traject van Bitcoin. Dit werd gestimuleerd door de mogelijke verlaging van de belangrijkste rentetarieven, zoals aangekondigd door de centrale banken van vele landen aan het begin van het jaar. Een rapport van het IMF, gepubliceerd in 2022, bevestigt de jaarlijkse toename van de correlatie tussen digitale valuta en de aandelenmarkt. De groeiende afhankelijkheid van de cryptomarkt op aandelenindexen is het gevolg van invloedrijke institutionele beleggers uit verschillende economische sectoren die de industrie betreden.

Is het nu winstgevend om Bitcoin te kopen?

De huidige situatie op de cryptocurrency-markt is bevorderlijk voor een voortdurende toename van de prijs van Bitcoin. Deskundigen hadden deze lente al voorspeld dat de historische maximumprijs zou worden bijgewerkt. De koersdynamiek na eerdere halveringen wijst ook op dat de groei zal doorgaan.

Tegelijkertijd is het de moeite waard om aandacht te besteden aan de angst- en hebzuchtindex. Nadat de maximumprijs van de munt op 5 maart werd bijgewerkt, bereikte deze voor het eerst in de laatste drie jaar 90 punten uit 100. Deze indicator weerspiegelt de neiging van crypto-investeerders om op dit moment digitale valuta te kopen of te verkopen.

Tijdens de prijsstijging van Bitcoin hebben bezitters van activa de neiging tot hebzucht, gemakkelijk uit te leggen door de angst om winst mis te lopen. Wanneer de prijs daalt en de index in de rode zone terechtkomt, wordt de emotionele reactie om munten te verkopen.

Volgens de makers van de index kan “extreme angst” (0-25 punten) wijzen op verhoogde bezorgdheid van beleggers, wat een premisse wordt voor een winstgevende aankoop van activa. Omgekeerd duidt “extreme hebzucht” (75-100 punten) erop dat een correctie en een daling van de koers in de markt worden verwacht.

Een prijsterugval in de nabije toekomst zal echter geen verrassing zijn. Het is een natuurlijk fenomeen na het hoogtepunt: voordat het verder stijgt, moet het activum stabiliseren op een nieuw niveau na een afname van de vraag en druk van verkopers.

Bitcoin-voorspelling

Volgens analisten van de Bitfinex crypto-exchange zal de wisselkoers van Bitcoin ten opzichte van de dollar tegen het einde van 2024 $100-120.000 (91 830-110 196 EUR) overschrijden, en het historische maximum van de cyclus zal worden bereikt in 2025. Het Amerikaanse hedgefonds Pantera Capital wedt dat de munt tegen 2025 zal waarderen tot $147.000 (134 990,10 EUR). Een nog stoutmoediger voorspelling werd gedaan door de CEO van het cryptocurrency-bedrijf Blockstream, Adam Back, die verklaarde dat hij verwacht dat de prijs van Bitcoin zal stijgen tot $100.000 voordat de halvering plaatsvindt.

Ondanks alle positieve voorspellingen en dynamiek, is het belangrijk om te onthouden dat elke cryptocurrency een risicovol vluchtig activum is. De waarde van de digitale munt kan in slechts één dag met duizenden dollars stijgen of dalen. Er is altijd de mogelijkheid van een negatieve gebeurtenis die kan leiden tot een prijscorrectie, van onvoorziene regelgevende maatregelen tot het faillissement van grote bedrijven in de crypto-industrie.

16 posts

About author
is een ervaren auteur op het gebied van cryptocurrencies en blockchain. Hij heeft een diepgaande kennis van Bitcoin, USDT en andere digitale valuta's. Met meer dan tien jaar ervaring in de industrie heeft Lars verschillende artikelen en boeken geschreven over crypto-wallets en hoe ze te gebruiken. Hij is gepassioneerd door de mogelijkheden die cryptocurrencies bieden en deelt graag zijn kennis met anderen.
Articles

11 Comments

Geef een reactie